A retek (Raphanus sativus) a Cruciferae családba tartozik. Eredetileg Kelet-Ázsiából származik. Már az ősi Japánban és Kínában is ismerték, és nemcsak táplálékként, hanem különféle kórok kezelésére is alkalmazták.
A retket már az ókorban is ismerték és termesztették, több fajtája kedvelt. Magas C-vitamin tartalma miatt a téli, vitaminban szegény időszakban nagyon hasznos lehet. Nyersen vagy sózva használjuk, vajas- vagy zsíros kenyérre, saláták alkotórészeként, de az ételek díszítésére is.
Csípős íze és illata a hagymáéval rokon illóolajtól származik, régebben gyógyszerként is használták.
Hamar megfigyelték, hogy a retek – többek között – rendkívül jó hatást gyakorol a májra, az epére, a vesékre, de alkalmazták emésztései zavarok enyhítésére, valamint a makacs köhögés csillapítására. Egynyári, lágyszárú növény, most már szinte mindenhol elterjedt, mivel rendkívül alkalmas otthoni kertekben történő termesztésre. Számos talajtípushoz alkalmazkodik, bár előnyben részesíti a szerves, meszes és öntözött anyagokban gazdag termőterületeket.
A retek nem nő magasra, legfeljebb 1 méteresre. Gyökere miatt termesztik, amelyet leginkább az élelmiszeriparban használnak: ez egy megnagyobbodott csapgyökér, általában kerek alakú, néha hosszúkás. A retek belsejében sok tápanyag halmozódik fel, ami elengedhetetlen a gyümölcs és a virág későbbi fejlődéséhez. Ezek a nutriensek és más bioanyagok a retek igazi értékei.