A retek (Raphanus sativus) a Cruciferae családba tartozik. Eredetileg Kelet-Ázsiából származik. Már az ősi Japánban és Kínában is ismerték, és nemcsak táplálékként, hanem különféle kórok kezelésére is alkalmazták.

A retket már az ókorban is ismerték és termesztették, több fajtája kedvelt. Magas C-vitamin tartalma miatt a téli, vitaminban szegény időszakban nagyon hasznos lehet. Nyersen vagy sózva használjuk, vajas- vagy zsíros kenyérre, saláták alkotórészeként, de az ételek díszítésére is.

Csípős íze és illata a hagymáéval rokon illóolajtól származik, régebben gyógyszerként is használták.

Hamar megfigyelték, hogy a retek – többek között – rendkívül jó hatást gyakorol a májra, az epére, a vesékre, de alkalmazták emésztései zavarok enyhítésére, valamint a makacs köhögés csillapítására. Egynyári, lágyszárú növény, most már szinte mindenhol elterjedt, mivel rendkívül alkalmas otthoni kertekben történő termesztésre. Számos talajtípushoz alkalmazkodik, bár előnyben részesíti a szerves, meszes és öntözött anyagokban gazdag termőterületeket.

A retek nem nő magasra, legfeljebb 1 méteresre. Gyökere miatt termesztik, amelyet leginkább az élelmiszeriparban használnak: ez egy megnagyobbodott csapgyökér, általában kerek alakú, néha hosszúkás. A retek belsejében sok tápanyag halmozódik fel, ami elengedhetetlen a gyümölcs és a virág későbbi fejlődéséhez. Ezek a nutriensek és más bioanyagok a retek igazi értékei.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Explore More

A zeller

0 tags

Hús- és zöldségleveseink gumós ízesítője, salátáink kesernyés ízű, haragoszöld kiegészítője – ez és még sok minden más. Ismerjük

A sárgarépa

0 tags

A mai Afganisztán területén talált leletek alapján termesztésének kezdete 5000 évvel ezelőttre tehető. Arab kereskedők révén jutott el

A vöröshagyma

0 tags

A vöröshagyma egyike legősibb termesztett növényeinknek. A liliomfélék családjába tartozó növénynemzetség egyik tagja a “hagyma”. Földalatti rövid szártagú